Wellness: Herstellen na stress door wellness 0320-2 56 301

Massage is een manier om spanning effectief af te bouwen, en het natuurlijke herstelproces van het lichaam te bevorderen. Ook zonder klachten ben je welkom, een massage houdt het lichaam soepel, en geeft je zelfvertrouwen. Je voelt je heerlijk en ontspannen. Het is een belangrijk rustmoment in ons hectische leven. Je hoeft niks te mankeren om jezelf te trakteren! NET ALS DE KAPPER: om de zoveel tijd zou je het jezelf moeten gunnen, om lekker in je vel te zitten. Integreer massage in je leefstijl....

Inhoud "Wat heb je aan massage?":

  • Biologische basisbehoefte;

  • Gelukshormonen
  • Holistisch
  • Herstel door wellness
  • Zwangerschap
  • Moeders
  • Alle leeftijden
  • Preventief


Biologische basisbehoefte

Massage is aanraken en en het echte aanraken is een biologische basisbehoefte, net zo nodig als eten, water, kleding, warmte, liefde, veiligheid en onderdak. Huidhonger heet dat tegenwoordig.Het is heel makkelijk voor te stellen, dat aanraking invloed heeft op hoe we ons voelen, mentaal en emotioneel. Het contact van de huid met de warme olie draagt bij aan ieders van gevoel van welbehagen en geborgenheid en brengt lichaam en geest in balans, geeft gezondheid.
 Mijn opleiding, de massage-akademie voor massagetherapeut,
en de Trageropleiding hebben als specialiteit de kunst van het aanraken,
liefdevolle aanraking, dus ook wat betreft het aanraken zit je hier goed.
De foto hierboven van de baby, geeft een indruk van hoe ontspannen je hier vandaan komt, het zogenaamde "Annabelgevoel".
Ook veel singles ontdekken massages voor deze biologische basisbehoefte,
 en als ze niet aan knuffelen toekomen, laten ze zich maandelijks masseren voor de fysieke intimiteit,de huidhonger.
Ook niet-singles laten zich masseren, partners "besteden dit vaak uit, met wat ze tegen me zeggen: jij hebt er voor geleerd, en ik heb er niet het geduld voor..."en ze zien hoe hun vriendin er van opknapt, zowel de mind als de huid..!!


Gelukshormonen, weg stress en (menstruatie)pijnen.

Het gevoel van welbehagen, je wordt blij van deze massage, komt door de aanmaak van "gelukshormonen” oxytocine en serotonine; je wordt er dus echt blij en gelukkig van, rustiger en vrediger. En Je lichaam krijgt de kans te herstellen van stress *. Het is werken aan je gezondheid door te genieten. Wacht niet tot je schouder vastzit, of je slecht slaapt. Massage is de beste remedie tegen een slecht humeur.  of depressie Zie het gedicht "Remedie" aan het einde van deze pagina. Het geeft je een steuntje in de rug als je het emotioneel moeilijk hebt. Geluk en gezondheid gaan hand in hand. Het geeft een verbeterd immuunsysteem. Een verbeterde nachtrust en minder hoofdpijn. Dit verklaart ook waarom mensen met pijnen, zoals fibromyalgie, zoveel baat hebben van een massage. Het geeft pijnvermindering bij allerlei ongemakken, ook bij menstruatiepijn (Massage zorgt ook voor bloedaanmaak ) en vermindering hoofdpijn/migraine (gezicht, hoofd en nek worden ook gemasseerd) en after-work-out-pijn( achtergebleven melkzuur verdwijnt). Het is een natuurlijke pijnstiller. Massage en menstruatie is dus een hele goede combinatie, geeft verlichting.
Massage geeft lichaamsbewustzijn; en brengt je in je gevoel, en dat brengt je in contact met je intuïtie, belangrijk, omdat jouw oneindige "Intelligente Zelf”, je ziel, communiceert via je intuïtie. Lichaamsbewustzijn levert je zo vanzelf nieuwe inzichten. Geeft veel zelfvertrouwen. Het geeft een goede relatie met jezelf, En met je omgeving: wanneer je je rustig en vredig voelt, stel je je open, en je toont meer interesse in de mensen om je heen. De oxytocine is een sociaal hormoon: het geeft vertrouwen, en verbondenheid (verbeterde relaties, het tijdschrift "Gezond Nu" heeft er onlangs nog een heel artikel over geschreven). Zo kan met massage eenzaamheid menselijke verbonderheidworden.
Je gaat er ook meer  van jezelf houden: je krijgt een positiever zelfbeeld.

Holistisch

Holistische massage gaat uit van het geheel, van de samenhang van lichaam en geest. Door middel van lange strijkingen ervaar je ook het lichaam als een geheel, als een eenheid. Het gaat niet alleen om het lichamelijke, ook je geest (ervaring van diepe rust) en emoties horen erbij. Niet alleen kun je de vastzittende emoties loslaten (meestal onaangename emoties, die je weggestopt hebt) : Een aangename ervaring komt er voor in de plaats. Pijn wordt vervangen door plezier..! De Libelle omschreef het onlangs zo: sportmassage is heftig, holistische massage is helend. Je ervaart echt dat je helemaal OK bent!
Het is een ervaring die je op een heel makkelijke manier uitnodigt om te gaan van denken, naar voelen, naar rust. Populair gezegd: HOOFD UIT, HUID AAN!

herstel door Wellness

Onder wellness versta ik dat ik een verdieping geef van de ervaring van rust, harmonie en welbevinden. Op de FOTO van de baby hierboven zie je hoe ontspannen je na de massage bent. Onze kleindochter Annabel heeft daarvoor model gestaan. Daarom noem ik het ook wel het Annabel gevoel.
Verschil met de wellness centra massages is niet alleen de professionaliteit hier , maar ook dat de behandeling langer duurt, en daardoor dieper gaat.
De massages zijn zacht, en juist daardoor heel effectief, gaan heel diep, lees verder hoe alle spanningsklachten herstellen. Juist doordat het een plezierige massage is, reageert je lichaam door te ontspannen.

*Oxytocine: Wanneer je meer wilt weten over de fysiologische kettingreactie, die begint met de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine, lees dan het boek De oxytocine factor, van Moberg, of raadpleeg je huisarts daarover. De aangemaakte gelukshormonen, in het algemeen endorfinen en encefalinen genoemd, zijn b.v. ook krachtiger dan morfine in pijnbestrijding: daarom roepen de damestijdschriften ook voortdurend dat de menstruatie weer comfortabel wordt met massage en ook b.v. fibro-myalgie patienten roepen halleluja over het effect!
En oxytocine geeft ook een gevoel van verbondenheid, eenzaamheid verdwijnt.

Spanningsklachten, die met massage als sneeuw voor de zon verdwijnen zijn:
- gespannenheid, vastzittende spieren (nek, rug, schouders), spierpijn
- moeheid; (gespannen spieren houden energie vast, ontspanning zorgt voor efficiëntie);je kunt de hele wereld weer aan;
- slecht slapen; in het begin kan daardoor wat extra slaap nodig zijn. Cliënten vertellen dat ze niet alleen de nacht na de massage weer beter slapen, ook daarna. Dit komt doordat het niveau van de stress hormonen door de massage is afgenomen;
- neerslachtig zijn; En als je gezond bent en lekker in je vel, voel je je ook veel makkelijker gelukkig..!!
Soms heb je een beeh-dag, en heb je een extra duwtje in je rug nodig. Zie ook de pagina met het gedicht remedie.
- Tintelende levenslust begint met een tintelend gevoel in je lijf;
- spannings- hoofdpijn: de energie moet doorstromen van en naar de voeten, dat is een levensbehoefte van de mens. Als er ergens een blokkade tussen hoofd en voeten zit, kan dat hoofdpijn veroorzaken.
Heel succesvol bij studentes met migraine!
De zijligging is bijzonder geschikt om hoofdpijn/migraine weg te masseren o.a. doordat je het schouderblad los maakt, en de gezichtszenuwen masseert;
- door de ontspanning (waar je niets voor hoeft te doen) en het gevoel van welzijn (de oxytocine) noemen sommige cliënten het ook wel een "meditatieve massage".
 - stijfheid: vooral de trager approach (het schudden en wiegen) en de olie zorgen voor ontspanning van de bindweefsels;
- Lage rugpijn;
- Hoge bloeddruk: De totale ontspanning, fysiek en mentaal, verlaagt de bloeddruk;
- kanker krijgt veel minder de kans zich te ontwikkelen (ook speciaal daarvoor gebruikte koudgeperste, extra vierge olijfolie heeft kanker werende eigenschappen, met name vrouwen met borstkanker komen vaak voor massage om hun immuunsysteem te versterken);
- je ziet er weer stralend uit, je schoonheid komt tot zijn recht; Zie ook de pagina over de olie;
- burn-out: aangename ontspanningsmassage kan een belangrijke bijdrage leveren aan voorkomen en herstel: hier zit de "uitknop" van stress, door de aanmaak van oxytocine. Ik krijg tegenwoordig vooral ook veel jonge mensen, die last hebben van stressklachten (hoofdpijn, slapeloosheid), door de massage verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon! En kom je weer helemaal in je kracht. Je gaat je lijf weer als geheel voelen, lekker in je vel.......! Doordat je in je gevoel komt te zitten, herken je je grenzen.
Massage is dus een geneeskunde, die je eigen herstellend vermogen aanspreekt.  Geen luxe, regelmatig een massage ondergaan betekent goed voor jezelf zorgen.
 
- Opvallend is de bereidheid van steeds meer mensen om verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid te nemen. Opvallend veel ZZPers (b.v. verpleegkundigen)komen Preventief (zij noemen het pro-actief) en voorkomen zo gevreesde klachten, maar worden ook minder getroffen door verkoudheden en griep.

Zwangerschap

Massage helpt om zwanger te worden. Niet alleen door een goede gezondheid en vitaliteit. Ook de rijkelijke aanmaak van oxytocine helpt om zwanger te worden. De oxytocine zorgt er met name voor , dat de buik ontspant. Je merkt het meteen aan een betere spijsvertering (je hoort ook de aangezwengelde activiteit in de buik; dan weet de masseur: het gaat goed!). Alle organen in de buik revitaliseren door deze ontspanning.
Massage hoort bij de leefstijl om de gezondheidsrisico's voor het toekomstige kindje te beperken, b.v. door het verlagen van de bloeddruk: je verloskundige zal heel enthousiast zijn door het ontbreken van de "zwangerschaps hogebloeddruk".
Ook bevordert de massage de aanmaak van bloed, het is dus een heerlijke remedie voor bloedarmoede, ijzertekort dus. Tijdens de zwangerschap draagt zwangerschapsmassage in belangrijke mate bij aan een comfortabele zwangerschap. En geeft met name vermindering van pijn in de rug. Zie ook de cursus partner zwangerschapsmassage op de pagina massagecursus.
n.b. Moeders vooral met jonge kinderen (tropenjaren) zijn mijn meest enthousiaste cliënten. Vanwege de tijd voor zichzelf, het rustpunt, dat ze nodig hebben.....
 
Weerstand: Afvalstoffen, die de gezondheid kunnen belasten, worden afgevoerd (veel drinken na de massage). Dit bevordert het zelf genezend vermogen, waardoor de weerstand toeneemt. Vitaliteit en gezondheid zijn het resultaat. En een strakke huid, met name op de heupen (cellulite wordt voorkomen), dat is mooi meegenomen. Minder stress betekent ook minder belasting van het immuunsysteem.
 
En natuurlijk is het heel belangrijk voor het kindje! En de moeder kan beter voor haar kindje zorgen, wanneer ze zelf lekker in haar vel zit.

Moeders

Mijn meest enthousiaste clientes zijn moeders: Eindelijk echt tijd voor jezelf, waardoor je ook weer meer bij jezelf komt, in je kracht komt: rust! Op een zelf gekozen tijdstip.

Leeftijd

Ik heb clienten van 10 jaar (goed idee als de moeder massage gewend is) en van 90 jaar, wat wil zeggen op elke leeftijd is massage heel weldadig. De rustgevende en verjongende uitwerking van met name de oliemassage doet ieder goed. Jongeren geven vaak de voorkeur aan bewegingsmassage zonder olie (zie bij behandelingen "bewegingssessies"). Zowel bij kinderen als ouderen neemt het zelfvertrouwen enorm toe door het lekker in je vel zitten. Je ziet er stralend uit als je lekker in je vel zit!

Preventief

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft berekend dat elke euro voor massage (wellness) voor drie euro minder ziektekosten zorgt. Je kunt dat makkelijker zo onthouden:

REGELMATIG NAAR DE MASSEUR,
HOUDT DE DOKTER BUITEN DE DEUR .
Gebaseerd op het oude spreekwoord:
Beter voorkomen dan genezen:
Wie zich regelmatig laat masseren heeft een hogere weerstand, meer energie en levenslust, soepele spieren en zit lekker in zijn of haar vel. Pijn vermindert en de stemming verbetert. In plaats van naar het zieke gedeelte gaat de focus naar het hele lichaam, voel je je weer helemaal OK. "Preventieve gezondheidszorg " heet dit tegenwoordig. Wordt als preventie en als therapie al duizenden jaren gebruikt...!!!
Dus: je hoeft niets te mankeren, om je te laten masseren!
De ontspanning zal vanzelf een verandering teweegbrengen.
Massage is onderdeel van een gezonde levensstijl.
 
 Remedie(gedicht):
 
Als je moe bent of misschien een beetje treurig,
Ben je afgeknapt, vervelerig, humeurig,
Ben je hangerig en voel je je inwendig
Ook een beetje depressieverig lamlendig,
Nee, dan moet je niet in diepe boeken duiken,
Niet met drankjes klooien of met warme kruiken,
Er is een ding dat helpt, een heerlijk soort getover,
Neem een massage en dan is alles over.
 
Met dank aan Toon Hermans en zijn boek "wie is jong"

Ervaringen clienten
Lees ook de pagina:Reviews clienten en cursisten; die geven ook meer inzicht in wat je er aan de massage of massagecursus kunt hebben.

Nog vragen? Neem dan gerust contact op

 

Dus voor ontspanning, massage, lekker in je vel en herstel van stress, een professionele masseur,   in Flevoland (b.v. Lelystad, Biddinghuizen, Swifterbant, Almere, Dronten ) en Harderwijk ga naar Witte Waterlelie